Nauka medyczna, która zajmuje się zasadami żywienia oraz psychologią żywienia zarówno człowieka chorego, jak i zdrowego. Dzięki właściwej analizie składników pożywienia, sposobu odżywiania i ocenie wydolności organizmu, dietetyk opracuje indywidualnie diety i metody żywienia, które pozwolą:

  • zaopatrzyć organizm we wszystkie niezbędne wartości odżywcze zgodnie z wiekiem, stanem zdrowia oraz budową i masą ciała
  • zwalczyć zaburzenia żywieniowe, nadwagę lub niedożywienie
  • dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki żywieniowe, mając na uwadze występujące problemy zdrowotne i prowadzone leczenie farmakologiczne
  • zapewnić właściwe odżywianie dzieci, kobiet w ciąży, sportowców
  • poprawić kondycję fizyczną i psychiczną organizmu
Wizyta u dietetyka obejmuje trzy etapy:

Konsultacja wstępna

konsultacja wstępna – podczas której oceniana jest masa ciała, poziom tkanki tłuszczowej, jędrność ciała. Przekazana dietetykowi informacja o sposobie i ilości odżywiania, trybie życia, stanie zdrowia, przebytych chorobach, stosowanych lekach, pozwoli określić, czy organizmowi dostarczana jest właściwa ilość kalorii, a także jaka powinna być prawidłowa waga Twojego ciała oraz ile czasu potrzeba, by stosując odpowiednią dietę, tę wagę osiągnąć. Przewidywany czas trwania wizyty 45-60 minut.

Konsultacja druga

konsultacja druga – podczas której pacjent otrzymuje program dietetyczny opracowany indywidualnie po uwzględnieniu wszystkich istotnych informacji uzyskanych przez dietetyka w czasie konsultacji wstępnej. Jest to 4-tygodniowy jadłospis, który zapewni zaopatrzenie organizmu we wszystkie niezbędne składniki żywnościowe. Przekazany program dietetyczny musi być zdrowy, bezpieczny, skuteczny.

Wizyta kontrolna

wizyta kontrolna – podczas której dietetyk sprawdzi skuteczność i wynik zastosowanej diety. Przeprowadzi analizę danych dotyczących aktualnej wagi ciała, poziomu tkanki tłuszczowej i masy beztłuszczowej. Wyjaśni wszelki wątpliwości, a w razie konieczności ustali nowy lub zmodyfikuje istniejący plan dietetyczny.

Przygotowanie do pierwszej wizyty:

Zalecane jest:

  • stworzenie listy spożywanych produktów w okresie ostatnich trzech dni poprzedzających wizytę, a także określenie ilości oraz godzin wszystkich wypitych płynów
  • przedstawienie listy wszystkich przyjmowanych leków
  • przedstawienie pełnej informacji dotyczącej przebytych i aktualnych chorób
  • zgłoszenie się na wizytę min. 3 godziny po jedzeniu oraz wysiłku fizycznym
  • z uwagi na wykonywany przez dietetyka pomiar masy i składu ciała przy użyciu analizatora, organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani mocno odwodniony. Zaleca się, aby pęcherz był pusty